Aldersgrenser
Her får du litt informasjon om hva som menes med begrepene aldersgrense og pensjonsalder
Aldersgrense er den alder da du senest må fratre, mens pensjonsalder angir den alder hvor du har rett, men ingen plikt, til å fratre med alderspensjon.
Den alminnelige aldersgrensen i tjenestepensjonsordningen (TPO) er 70 år. Det betyr at ved fylte 70 år opphører arbeidsavtalen. Alle kan imidlertid ta ut alderspensjon fra fylte 67 år.
Alle ansatte født tom 1962 med ordinær aldersgrense 70 år kan ta ut alderspensjon fra fylte 67 år. Et medlem som fratrer sin stilling ved aldersgrensen, har alltid krav på å få utbetalt alderspensjon.
Etter de nye reglene for alderpensjon for deg som er født fra og med 1963, kan alderspensjon tas ut fra fylte 62 år, se Alderspensjon. Du kan fritt kombinere alderspensjon og arbeid.
Noen stillinger har særaldersgrense. Selv om du har en stilling med særaldersgrense under 67 årkan du fortsette i stilling til fylte 70 år dersom du ønsker det.
Har du en stilling med særaldersgrense, 65 eller 60 år, kan du eventuelt fratre inntil tre år før aldersgrensen. Dette gjelder hvis summen av alder og medlemstid i offentlig tjenestepensjon er minst 85 år (85 års-regelen). Denne regelen er videreført for 63- og 64-kullet for ansatte med særaldersgrense på 65 år, og for 63-69-kullet for ansatte med særalder 60 år.
Aldersgrensen har også betydning for beregningen av etterlattepensjon. Da legges til grunn medlemstiden som ville ha blitt oppnådd med tjeneste fram til aldersgrensen. Ved beregning av uførepensjon medregnes medlemstid fram til aldersgrensen (framtidig medlemstid), men ikke ut over 67 år.
Er du i tvil om aldersgrensen for din stilling, kan du finne dette ved å logge deg inn i Medlemsportalen eller henvende deg din nærmeste leder.