Ny offentlig tjenestepensjon
Fra og med 2020 vil alle offentlig ansatte som er født i 1963 eller senere tjene opp sin pensjon etter de nye reglene for offentlig tjenestepensjon. Det betyr at alle som har vært offentlig ansatt før 2020, og fortsetter i stilling som offentlig ansatt, vil få sin pensjonsopptjening etter
både de gamle og de nye reglene.
Disse reglene ble vedtatt av Stortinget i juni 2019 for lovbestemte pensjonsordninger, og av partene i tariffavtalen for kommunal sektor.
Offentlig tjenestepensjon vil likne mer på pensjonen i folketrygden og i privat sektor, og blir kalt påslagspensjon. Du tjener opp til påslagspensjon ved at en andel av lønnen din settes av i en pensjonsbeholdning, på samme måte som i folketrygden. Pensjonsbeholdningen blir omregnet til en årlig pensjon ved å dele den på de såkalte delingstallene i folketrygden.
Delingstall gjenspeiler forventet gjenstående levealder for ditt årskull ved uttak av pensjon. Pensjonen utbetales livsvarig.
Dette blir nytt
I korte trekk er dette de viktigste endringene:
Alderspensjon legges om og blir mer fleksibel. Du kan ta ut pensjon fra du er 62 år, og du kan jobbe samtidig uten at pensjonen blir redusert. Alderspensjonen utbetales uavhengig av hva du får i pensjon fra NAV.
Du tjener opp til alderspensjon fra 2020 ved at det settes av midler i en beholdning. For hvert år du jobber hos en arbeidsgiver med offentlig tjenestepensjonsordning frem til du fyller 75 år, øker pensjonsbeholdningen din.
Avtalefestet pensjon (AFP) blir en livsvarig utbetaling som kommer i tillegg til alderspensjon.
Hva betyr det for deg?
Selv om reglene endres, vil ikke dette påvirke medlemskapet ditt i din offentlige tjenestepensjonsordning. Du beholder den eventuelle opptjeningen til alderspensjon du har opparbeidet før 2020, og vil i tillegg automatisk tjene opp pensjon etter de nye reglene.
Det vi kan si med sikkerhet er at de yngre årskullene må jobbe lenger enn dagens pensjonister for å få like mye pensjon. Vær oppmerksom på at selv om de yngre årskullene må jobbe lenger for å oppnå like mye alderspensjon, så vil de sannsynligvis også leve lenger og dermed få utbetalt pensjon over flere år.
Ny avtalefestet pensjon (AFP) for offentlig ansatte
Dagens AFP er en tidligpensjon man får mellom 62 og 67 år. Den blir redusert for arbeidsinntekt. De som er født i 1962 eller tidligere vil ha rett til dagens AFP.
AFP for ansatte født 1963 og senere skal endres til å bli en livsvarig pensjon, etter mønster av privat AFP Den nye AFP-en vil komme i tillegg til eventuell pensjon fra folketrygden, tjenestepensjon og/eller arbeidsinntekt. Lønn fra både privat og offentlig sektor tas med. Du tjener opp til en beholdning på samme måte som den nye påslagspensjonen. AFP-beholdningen
omregnes til pensjon ved å dele den på delingstallet på uttakstidspunktet slik som tjenestepensjonen. Jo lenger du venter med å ta ut AFP, jo høyere blir også AFP-utbetalingen per år.
Det blir også enklere å bytte jobb mellom offentlig og privat sektor med AFP uten å tape retten til AFP. Bytter du fra offentlig sektor til privat sektor uten AFP, kan du likevel miste retten til AFP.
Det er foreløpig ikke vedtatt endelig regler for den nye AFP-ordningen. Privat sektor forhandler for tiden om endringer i AFP. Dette vil sannsynligvis resultere i endringer i AFP i privat sektor, noe som også kan få betydning for ny AFP i offentlig sektor.