Særaldersgrenser - høring

Nesten hver tredje ansatt i offentlig sektor omfattes av særaldersgrenser, som i praksis tvinger dem å slutte i jobben før de blir 70 år. Plikten til å fratre i offentlig sektor vil da først inntreffe ved den ordinære aldersgrensen på 70 år.

Om lag 10–15 prosent av ansatte i staten, 30 prosent i kommunene og 50 prosent i helseforetakene har særaldersgrenser. Politi, brannfolk, helsepersonell og ansatte i forsvaret er blant de største yrkesgruppene som omfattes. Den alminnelige aldersgrensen i stat og kommune er 70 år, mens de fleste som har særaldersgrense har 60 eller 65 år. I tillegg er det mulig å gå av inntil tre år før særaldersgrensen dersom summen av tjenestetid og alder er minst 85 år.

Regjeringen ønsker å øke valgfriheten til den enkelte arbeidstaker ved å fjerne plikten, men beholde retten til å gå av når særaldersgrensen inntrer. Dermed kan de som ønsker å gå av gjøre det, samtidig som de som er motiverte til å jobbe lenger kan fortsette, sier arbeids- og sosialminister Torbjørn Røe Isaksen.

Regjeringen vil ikke endre pensjonsreglene for de som har særaldersgrenser.

Forrige
Forrige

Kommunegården - en spennende arbeidsplass

Neste
Neste

Pensjonsreformen skal evalueres