Bredt politisk forlik om pensjon - vi må jobbe lenger

Forliket som nå er inngått om pensjonsreform følger opp de viktigste av pensjonsutvalgets forslag.

Forliket som nå er inngått om pensjonsreform følger opp de viktigste av pensjonsutvalgets forslag. Det grunnleggende i pensjonsreformen videreføres, med levealdersjustering av pensjoner og regulering av pensjon med snitt av lønns- og prisvekst. Forliket følger opp pensjonsutvalgets forslag til forbedringer. Er du født 1964 eller senere må du sannsynligvis jobbe lenger enn foreldrene dine gjorde for å kunne gå av med pensjon.

Avtalen innebærer blant annet:

  • Aldersgrensene skal øke når levealderen øker, og sosiale rettigheter som sykepenger, dagpenger og arbeidsavklaringspenger skal også utvides i takt med utvikling i aldersgrensene.

    Normal pensjonsalder er i dag 67 år, men du kan velge å ta ut alderspensjon fra 62 år. Er du født i 1964 eller senere, vil tidspunktet du kan starte dette uttaket øke i takt med forventet levealder. Man beholder de sosiale rettighetene som dagpenger, sykepenger og arbeidsavklaringspenger like lenge som det er forventet at man står i jobb.

    Hva betyr dette i praksis? Jo, at pensjonsalderen øker med 1,5 måned for hvert år, og det betyr ett år pr tiår. En som er født i 1974 må regne med å jobbe ett år lenger enn en som er født i 1964. Jo lenger du jobber, jo mer pensjon får du.

    Det nye begrepet ‘normert pensjonsalder’ blir innført i folketrygden. Det er denne alderen du ‘bør’ jobbe til for å tilpasse deg økende levealder.

  • Den øvre aldersgrense i staten på 70 år skal økes til 72 år.

    Mens pensjonsalder er det tidspunktet du har rett til å slutte og ta ut alderspensjon, er aldersgrensen det tidspunktet du fratre. Dette er en god nyhet for deg som ønsker å jobbe lenger. Dette gjelder foreløpig kun deg som har medlemskap i Statens pensjonskasse.

  • Plikt til fratreden ved særaldersgrense ikke skal gjeninnføres.

  • Minsteytelsene skal reguleres i tråd med pensjonsutvalgets forslag.

    Minstesatsene skal reguleres i takt med lønnsvekst, og alle alderspensjoner under utbetaling skal fortsatt reguleres med snitt av lønns- og prisvekst.

  • Alderspensjon til uføre skal styrkes i tråd med pensjonsutvalgets forslag, ved at uføre skjermes for 2/3-deler av effekten av leveraldersjusteringen. I tillegg skal det etableres en overgangsordning for skjerming av uføres alderspensjon i kullene 1954-1962.

  • Det etableres en «sliterordning» i folketrygden etter modell av «sliterordningen» i privat AFP. Denne skal ha en årlig ytelse på 0,25 G for de som går av fem år før normert pensjonsalder, og trappes gradvis ned ved høyere avgangsalder. En slik ordning var ikke del av pensjonsutvalgets forslag til forbedringer i pensjonssystemet.

  • Alderspensjon til uføre skal styrkes.

Forrige
Forrige

Gjenlevendepensjon i NAV ble endret fra 1. januar 2024

Neste
Neste

Nytt om pensjonistlønn - regler og ny timelønn