Elisabeth Sageng Elisabeth Sageng

Pensjonsveiledning

Ønsker du pensjonsveiledning eller skal du pensjoneres?

Ønsker du pensjonsveiledning eller skal du pensjoneres? Vi hjelper deg!

Grunnet det økende smittetallet i Bærum kommune, gjennomfører vi disse samtalene først og fremst på teams eller via telefon/facetime. Vi har hjemmekontor foreløpig ut oktober.

Kontakt Elisabeth Sageng på mobil 928 08 868 eller epost elisabeth.sageng@bkp.no  eller Catrin Sønsterud på mobil 948 39 160 eller epost catrin.sonsterud@bkp.no så sitter vi klare for å hjelpe deg.

Les mer
Elisabeth Sageng Elisabeth Sageng

Ny medarbeider

Vi ønsker Catrin Hagén Sønsterud velkommen som ny medarbeider i Bærum kommunale pensjonskasse.

Catrin H Sønsterud sept 20.jpg

Catrin Hagén Sønsterud kommer fra Storebrand og har arbeidet med offentlig tjenestepensjon i mange år.

Catrin vil ha pensjonssamtaler, bistå i søknadsprosesser, svare på pensjonsspørsmål både på telefon og epost. Catrin skal også holde kurs om pensjon sammen med Elisabeth.

Catrin er ansatt i BKP fra 1. september.

Les mer
Elisabeth Sageng Elisabeth Sageng

Resultat av trygdeoppgjøret

Resultatet av forhandlingene om regulering av pensjonene er nå klart.

Trygdeoppgjøret er nå klart, og etterbetaling av pensjonsreguleringen som gjelder fra 1. mai vil bli utbetalt din konto sammen med din pensjonsutbetaling i oktober måned.

Grunnbeløpet i folketrygden øker med 1,5 prosent fra 99 858 kroner til 101 351 kroner per 1.5.2020.

Alderspensjon under utbetaling skal først reguleres med grunnbeløpet og deretter blir det fratrukket 0,75 prosent. Uførepensjon under utbetaling skal reguleres med grunnbeløpet.







Les mer
Elisabeth Sageng Elisabeth Sageng

Gjennomføring av trygdeoppgjøret

På grunn av koronasituasjonen og utsettelsen av lønnsoppgjøret bestemte regjeringen i april at årets trygdeoppgjør skulle utsettes til høsten.

På grunn av koronasituasjonen og utsettelsen av lønnsoppgjøret bestemte regjeringen i april at årets trygdeoppgjør skulle utsettes til høsten.

Årets trygdeoppgjør vil gjennomføres 1. og 2. september. Virkningstidspunktet vil fortsatt gjelde fra 1. mai, slik at utsettelsen ikke får betydning for den enkeltes årlige utbetaling av pensjon for 2020.

Informasjon om når den enkelte kan vente utbetaling eller etterbetaling av trygd og pensjonsytelser basert på det nye grunnbeløpet, vil formidles av NAV og andre pensjonsleverandører.

Les mer
Elisabeth Sageng Elisabeth Sageng

Kommunegården - en spennende arbeidsplass

Den flotte Kommunegården skal rehabiliteres og som eier av bygget, er Bærum kommunale pensjonskasse tungt inne i prosessen.

Bærum kommunale pensjonskasse står som eier av Kommunegården der mange av kommunens ansatte har sin arbeidsplass. Dette er et stort og spennende ansvar. Kommunegården skal nå rehabiliteres etter mange års bruk. Arbeidet med rehabiliteringsprosessen har foregått over en lenger periode.

Fredag 3. april dette året, overleverte Bærum kommune Kommunegården til Bærum kommunale pensjonskasse (BKP). Da var alle ansatte ute av bygningen for lengst og møbler og utstyr fjernet.

BKP har fått rammetillatelse og startet rivingen av bygningen. Noe av det første som skjedde utvendig, var å demontere og ta vare på terrazzomaleriet ved hovedinngangen og stenformasjonene utenfor kantinen.

Her ser du da kontrakten for rehabiliteringen ble undertegnet.

Les mer
Elisabeth Sageng Elisabeth Sageng

Særaldersgrenser - høring

Regjeringen har sendt på høring et forslag om at plikten til å fratre stillingen ved nådd særaldersgrense avvikles.

Nesten hver tredje ansatt i offentlig sektor omfattes av særaldersgrenser, som i praksis tvinger dem å slutte i jobben før de blir 70 år. Plikten til å fratre i offentlig sektor vil da først inntreffe ved den ordinære aldersgrensen på 70 år.

Om lag 10–15 prosent av ansatte i staten, 30 prosent i kommunene og 50 prosent i helseforetakene har særaldersgrenser. Politi, brannfolk, helsepersonell og ansatte i forsvaret er blant de største yrkesgruppene som omfattes. Den alminnelige aldersgrensen i stat og kommune er 70 år, mens de fleste som har særaldersgrense har 60 eller 65 år. I tillegg er det mulig å gå av inntil tre år før særaldersgrensen dersom summen av tjenestetid og alder er minst 85 år.

Regjeringen ønsker å øke valgfriheten til den enkelte arbeidstaker ved å fjerne plikten, men beholde retten til å gå av når særaldersgrensen inntrer. Dermed kan de som ønsker å gå av gjøre det, samtidig som de som er motiverte til å jobbe lenger kan fortsette, sier arbeids- og sosialminister Torbjørn Røe Isaksen.

Regjeringen vil ikke endre pensjonsreglene for de som har særaldersgrenser.

Les mer
Elisabeth Sageng Elisabeth Sageng

Pensjonsreformen skal evalueres

Pensjonsreformen ble innført i 2011. Regjering har 12. juni utnevnt Kristin Skogen Lund til å lede et utvalg som skal evaluere pensjonsreformen.

Pensjonsreformen er kanskje den viktigste velferdsreformen i nyere tid. Utvalget som skal evaluere pensjonsreformen har fått omfattende oppgaver:

  • det skal evaluere om de langsiktige målene for reformen vil kunne nås

  • vurdere behovet for justeringer som kan sikre pensjonssystemets økonomiske og sosiale bærekraft.

  • pensjonssystemet skal gi gode pensjonsnivåer, samtidig som det sikrer en rimelig byrdefordeling både innad i hver generasjon og mellom generasjonene.

Utvalget er satt sammen av representanter utpekt av de politiske partiene samt fagpersoner med særlig kunnskap om pensjon og offentlig økonomi. Partene i arbeidslivet vil involveres ved at det etableres et råd som skal følge og komme med innspill til arbeidet. Representanter fra ungdomspartiene vil også bli invitert til å komme med innspill, for å sikre at yngre generasjoner er med på å utforme framtidens pensjonssystem.

Du kan lese regjeringens nyhet om arbeidet her:

Les mer
Elisabeth Sageng Elisabeth Sageng

Årsrapport 2019

Her finner du årsrapporten for 2019.

Du finner årsrapporten for 2019 her

Les mer
Elisabeth Sageng Elisabeth Sageng

Trygdeoppgjøret 2020

Trygdeoppgjøret er utsatt til høsten, men virkningstidspunktet skal fortsatt være 1. mai.

Mandag 6. april informerte regjeringen om at også trygdeoppgjøret skal utsettes til høsten, på grunn av koronasituasjonen og utsettelsen av lønnsoppgjøret.

- Regjeringen har derfor kommet til at årets trygdeoppgjøret bør utsettes til høsten, slik at det kan gjennomføres etter lønnsoppgjøret i frontfaget som vanlig. Virkningstidspunktet vil imidlertid fortsatt være 1. mai, slik at utsettelsen ikke vil få betydning for den enkeltes årlige utbetaling av alderspensjon for 2020, sier arbeids- og sosialminister Torbjørn Røe Isaksen.

Trygdeoppgjøret, som normalt gjennomføres i mai, skal etter gjeldende regler bygge på regjeringens anslag på årlig lønnsvekst, og der dette anslaget normalt er fastsatt etter resultatet av lønnsoppgjøret i frontfaget.

Det er i forbindelse med Trygdeoppgjøret at det nye grunnbeløpet i folketrygden fastsettes. Nytt grunnbeløp offentligjøres normalt av regjeringen i slutten av mai hvert år med virkning fra 1. mai.

For deg som mottar pensjon fra BKP, SPK eller KLP, betyr dette at G-reguleringen av pensjonen din vil skje til høsten, og ikke til sommeren som har vært vanlig. Som følge av reguleringen har de fleste pensjoner pleid å øke litt hver sommer.

Det er viktig å merke seg at utsettelsen ikke får betydning for din årlige utbetaling av alderspensjon for 2020. Nytt grunnbeløp vil fremdeles gjelde fra 1. mai. Når pensjonen din blir regulert, vil du få eventuell etterbetaling fra og med denne datoen.




Les mer
Elisabeth Sageng Elisabeth Sageng

Er du bekymret for pensjonsrettighetene dine?

Alle vi som er ansatt i Bærum kommune, er medlem i en offentlig tjenestepensjonsordning der rettighetene er svært sikre.

Pensjonsordningen skal til enhver tid ha midler til å dekke alle pensjonsutgifter for alle medlemmene. Og selv om finansmarkedet er urolig og børsene svinger kraftig, er nivået på pensjonen uberørt av disse svingningene.
Avkastningen på pensjonsmidlene vil derimot svinge i takt med markedet, men dette påvirker bare nivået på det Bærum kommune skal innbetale. I hovedtariffavtalen (SGS2020) §1-4 står det beskrevet at det er utelukkende i en krigssituasjon at Kongen i statsråd kan beslutte at pensjonen kan bli berørt og redusert.

Så kort oppsummert: pensjonen din er like trygg i dag som den har vært før.



Les mer
Elisabeth Sageng Elisabeth Sageng

Ansatte i helsesektoren kan jobbe uten å tape pensjon

Regjeringen lemper med umiddelbar virkning på pensjonsregler for ansatte som jobber i helsesektor for å håndtere koronaviruset.

Pensjonert personell som jobber i helsesektoren, og som får pensjonen utbetalt fra KLP og BKP, kan fremover jobbe så mye de vil så lenge det er knyttet til koronavirusutbruddet, uten at det har betydning for pensjonen deres.

Fredag bestemte regjeringen at slik reduksjon ikke lenger skal skje. Regelen gjelder fra fredag 13. mars og frem til 1. november.

Regelendringen gjelder ansatte som har gått av med AFP (både folketrygdberegnet og tjenestepensjonsberegnet), eller som er omfattet av andre vedtektsfestede ordninger i offentlig sektor.

Årsaken til regelendringen er at pensjonister ønsker å bidra i dugnaden mot koronaviruset, og at arbeidsgivere ønsker å trekke på arbeidskraften og kompetansen som ligger hos pensjonistene i disse yrkesgruppene.

Det er frivillig for pensjonistene om de vil jobbe, slik at hver enkelt må vurdere dette ut fra eget ønske og helsesituasjon.

Hittil har det vært slik at disse yrkesgruppene som har gått av med pensjon bare kan jobbe en begrenset mengde før pensjonen reduseres.

Endringen gjelder ikke for uførepensjonister.

Rammene kan justeres underveis.

https://www.ks.no/informasjon-om-koronaviruset/helse-og-omsorg/pensjonert-personell-kan-jobbe-i-helsetjenesten-uten-a-tape-pensjon/

https://www.regjeringen.no/no/aktuelt/regjeringens-strakstiltak-for-a-dempe-de-okonomiske-virkningene-av-koronaviruset/id2693442/



Les mer
Elisabeth Sageng Elisabeth Sageng

Pensjonsveiledning i disse coronatider?

Skal du pensjoneres eller ønsker du samtale med pensjonsveiledning? Vi hjelper deg!

BKP følger regjeringen og Folkehelseinstituttets anbefaling, og har nå i størst mulig grad hjemmekontor.

Ønsker du veiledning eller samtale om pensjon eller skal du pensjoneres? Kontakt Elisabeth Sageng på mobil 928 08 868 eller epost elisabeth.sageng@bkp.no  eller Nina Storfold på mobil 916 84 852 eller epost Nina.Storfold@baerum.kommune.no så sitter vi klare for å hjelpe deg.



Les mer
Elisabeth Sageng Elisabeth Sageng

Nye regler for innmelding

For flere ansattgrupper ble det nye innmeldingsregler fra 1. januar 2020

Før 1.1.20 var det kun ansatte som kunne oppnå minst 3 års medlemstid som ble innmeldt i pensjonsordningen. Fra i år skal alle meldes inn uavhengig av krav om opptjeningstid .

Vi ønsker også alle lærlinger velkommen inn i pensjonsordningen! Fra 1.1.20 skal denne gruppen også meldes inn og opparbeider seg pensjonsrettigheter.

Dersom utdanningen er relevant for stillingen den ansatte arbeider i, vil ulønnet utdanningspermisjon i inntil 4 år være pensjonsgivende. Også dette gjeldende fra 1.1.20

Les mer
Elisabeth Sageng Elisabeth Sageng

Hvordan skal du søke om pensjon?

Bærum kommunale pensjonskasse kan hjelpe deg når du skal søke pensjon.

Fra 1.1.2020 har Bærum kommunale pensjonskasse (BKP) og kommunen inngått et nærmere samarbeid for å veilede deg og gi deg hjelp om du vil søke om pensjon.  I praksis er det pensjonskassen som står for denne
veiledningen. Det gjelder enten du er medlem av pensjonskassen, eller du er medlem i Statens pensjonskasse eller KLP. Du henvender deg kommunens Servicesenter for å lage en avtale med pensjonskassen.

Du finner mer informasjon om hvordan du søker her : https://www.bkp.no/sk-om-pensjon-fra-bkp



Les mer
Elisabeth Sageng Elisabeth Sageng

Ingen enighet om særaldersgrenser

Ingen enighet om pensjonsregler for ansatte med særaldersgrenser.

Les mer
Elisabeth Sageng Elisabeth Sageng

Nyansatt i administrasjonen

Elisabeth Sageng er ansatt i administrasjonen i BKP

Som bakgrunn er Elisabeth siviløkonom, og har arbeidet med offentlig tjenestepensjon i SPK og i mange år i Bærum kommune.

Elisabeth Sageng er ansatt i Bærum kommunale pensjonskasse fra 1. januar. Elisabeth skal ha ansvar for administrasjonen av BKP, gjennomføre pensjonsveiledning, holde kurs om pensjon, og skal ha tett kontakt med Bærum kommune.



Les mer
Elisabeth Sageng Elisabeth Sageng

Bruttopensjon og skattetrekk

Vet du hvordan du finner informasjon om pensjonsutbetalingen din ?

Fra 1. januar i år  ligger informasjon om bruttopensjon, skattetrekk og nettopensjon på dine medlemssider. Du finner dette ved å logge deg på via www.bkp.no – medlemsportal (logg inn) og deretter mine pensjonsutbetalinger.

Ta kontakt om vi kan hjelpe deg.



 





Les mer
Elisabeth Sageng Elisabeth Sageng

Etteroppgjør for AFP og uførepensjon

Når skatteoppgjøret er klart, starter kontrollen av at du har fått riktig pensjon utbetalt.

Etteroppgjør for folketrygdberegnet AFP

Nivået på AFP er beregnet ut fra en forventning eller antakelse om inntekt.

Når skatteligningen er klar, blir pensjonen gjennomgått på nytt. Hvis avviket mellom forventet og reell inntekt er høyere enn toleransebeløpet på kr 15.000, beregnes en ny pensjonsgrad. Har du tjent mindre enn forventet, har du fått for lite pensjon. Da vil du få en etterbetaling. Og har du hatt høyere inntekt enn forventet, vil du få et krav om tilbakebetaling.

Etteroppgjør for uførepensjon

På samme måte som etteroppgjør for AFP, justeres uførepensjonen etter hvor mye man eventuelt tjener ved siden av. Dette etteroppgjøret starter som regel etter at skatteoppgjøret er klart. Har du tjent mindre enn forventet, har du fått for lite pensjon og du får en etterbetaling. Har  inntekten  vært høyere enn forventet, har du fått mer pensjon enn du skulle hatt og du må  betale tilbake.

Det er viktig å melde endringer i inntekt

Det er viktig å gi beskjed til pensjonsleverandør om det skjer endringen i inntekten din. Da kan pensjonen eventuelt bli justert med en gang. Medlemmer i SPK og KLP logger seg på hjemmesidene til leverandørene og melder elektronisk. Medlemmer i BKP gjør dette via epost: pensjonskassen@baerum.kommune.no .


Som inntekt regnes i tillegg til arbeidsinntekt, blant annet styrerhonorarer, honorerer fra tillitsverv og feriepenger for arbeid utført mens man hadde hel/delvis uførepensjon.






Les mer
Elisabeth Sageng Elisabeth Sageng

Ny offentlig tjenestepensjon

Fra og med 2020 vil alle offentlig ansatte som er født i 1963 eller senere tjene opp sin pensjon etter de nye reglene for offentlig tjenestepensjon. Her kan du lese mer om hva det innebærer for deg.

Fra og med 2020 vil alle offentlig ansatte som er født i 1963 eller senere tjene opp sin pensjon etter de nye reglene for offentlig tjenestepensjon. Det betyr at alle som har vært offentlig ansatt før 2020, og fortsetter i stilling som offentlig ansatt, vil få sin pensjonsopptjening etter
både de gamle og de nye reglene.

48974133511_b743f06d67_c.jpg

Disse reglene ble vedtatt av Stortinget i juni 2019 for lovbestemte pensjonsordninger, og av partene i tariffavtalen for kommunal sektor.

Offentlig tjenestepensjon vil likne mer på pensjonen i folketrygden og i privat sektor, og blir kalt påslagspensjon. Du tjener opp til påslagspensjon ved at en andel av lønnen din settes av i en pensjonsbeholdning, på samme måte som i folketrygden. Pensjonsbeholdningen blir omregnet til en årlig pensjon ved å dele den på de såkalte delingstallene i folketrygden.

Delingstall gjenspeiler forventet gjenstående levealder for ditt årskull ved uttak av pensjon. Pensjonen utbetales livsvarig.

Dette blir nytt

I korte trekk er dette de viktigste endringene:

  • Alderspensjon legges om og blir mer fleksibel. Du kan ta ut pensjon fra du er 62 år, og du kan jobbe samtidig uten at pensjonen blir redusert. Alderspensjonen utbetales uavhengig av hva du får i pensjon fra NAV.

  • Du tjener opp til alderspensjon fra 2020 ved at det settes av midler i en beholdning. For hvert år du jobber hos en arbeidsgiver med offentlig tjenestepensjonsordning frem til du fyller 75 år, øker pensjonsbeholdningen din.

  • Avtalefestet pensjon (AFP) blir en livsvarig utbetaling som kommer i tillegg til alderspensjon.

Hva betyr det for deg?

Selv om reglene endres, vil ikke dette påvirke medlemskapet ditt i din offentlige tjenestepensjonsordning. Du beholder den eventuelle opptjeningen til alderspensjon du har opparbeidet før 2020, og vil i tillegg automatisk tjene opp pensjon etter de nye reglene.

Det vi kan si med sikkerhet er at de yngre årskullene må jobbe lenger enn dagens pensjonister for å få like mye pensjon. Vær oppmerksom på at selv om de yngre årskullene må jobbe lenger for å oppnå like mye alderspensjon, så vil de sannsynligvis også leve lenger og dermed få utbetalt pensjon over flere år.

Ny avtalefestet pensjon (AFP) for offentlig ansatte

Dagens AFP er en tidligpensjon man får mellom 62 og 67 år. Den blir redusert for arbeidsinntekt. De som er født i 1962 eller tidligere vil ha rett til dagens AFP.

AFP for ansatte født 1963 og senere skal endres til å bli en livsvarig pensjon, etter mønster av privat AFP Den nye AFP-en vil komme i tillegg til eventuell pensjon fra folketrygden, tjenestepensjon og/eller arbeidsinntekt. Lønn fra både privat og offentlig sektor tas med. Du tjener opp til en beholdning på samme måte som den nye påslagspensjonen. AFP-beholdningen
omregnes til pensjon ved å dele den på delingstallet på uttakstidspunktet slik som tjenestepensjonen. Jo lenger du venter med å ta ut AFP, jo høyere blir også AFP-utbetalingen per år.

Det blir også enklere å bytte jobb mellom offentlig og privat sektor med AFP uten å tape retten til AFP. Bytter du fra offentlig sektor til privat sektor uten AFP, kan du likevel miste retten til AFP.

Det er foreløpig ikke vedtatt endelig regler for den nye AFP-ordningen. Privat sektor forhandler for tiden om endringer i AFP. Dette vil sannsynligvis resultere i endringer i AFP i privat sektor, noe som også kan få betydning for ny AFP i offentlig sektor.

Les mer
Elisabeth Sageng Elisabeth Sageng

Skattekort og pensjon

Bærum kommunale pensjonskasse (BKP) v/Storebrand mottar skattekortet ditt elektronisk fra Skatteetaten. Les mer om hvordan du skal få nytt skattekort her.

skatteetaten.jpg

Bærum kommunale pensjonskasse (BKP) v/Storebrand mottar skattekortet ditt elektronisk fra Skatteetaten. Hvis du mener skattetrekket ditt er feil, må du selv kontakte Skatteetaten for å få nytt skattekort. Dette
kan du gjøre på https://www.skatteetaten.no/person/

Hvordan skattlegges de ulike pensjonstypene?

Uførepensjon

Uførepensjon og midlertidig uførepensjon fra offentlig
tjenestepensjon skattlegges som lønn. Vi bruker satsen som er oppgitt med
trekkode "Uføreytelser fra andre" i skattekortet ditt.


Alderspensjon/etterlattepensjon

Alderspensjon og etterlattepensjon skattlegges som pensjon.
Vi bruker satsen som er oppgitt med trekkode "Pensjon" i skattekortet
ditt.


Avtalefestet pensjon (AFP)

AFP skattlegges også som pensjon.





Les mer

Siste nyheter